Hoe werkt vloerverwarming?

Ontdek hoe vloerverwarming werkt! Leer over de voordelen en verschillen tussen elektrische en watergedragen vloerverwarming.

11/10/2024
Achtergrond foto infrezen vloerverwarming

‘Hoe werkt vloerverwarming?’

Het is een logisch iets om jezelf af te vragen, wanneer je interesse hebt in deze manier van verwarmen. 

Zeker vandaag de dag zien we steeds vaker dat huishoudens én bedrijven ervoor kiezen om vloerverwarming te plaatsen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vele voordelen die bij deze keuze komen kijken. Het is in veel opzichten dé moderne oplossing. 

Om die reden is ook nog lang niet iedereen precies bekend met hoe zo’n verwarmingssysteem werkt. Als ervaringsdeskundige op dit gebied brengen we hier bij de Drentse Vloerverwarming Specialist graag verandering in. We nemen even kort met je door hoe vloerverwarming werkt en waarom er op dit moment zoveel mensen zijn die het laten plaatsen! 

Welke soorten vloerverwarming zijn er? 

Allereerst is het belangrijk om goed op een rijtje te hebben welke soorten vloerverwarming er zijn. Niet iedere vorm van vloerverwarming werkt namelijk op exact dezelfde manier. 

In de basis zijn er qua vloerverwarming 2 hoofdsoorten:

  1. Elektrische vloerverwarming: Elektrische vloerverwarming werkt op basis van elektrische kabels of verwarmingsmatten die onder de vloer worden aangebracht. Het is over het algemeen vrij eenvoudig te installeren. Het is het meest geschikt als toepassing in kleinere ruimtes of als vorm van bijverwarming. Elektrische vloerverwarming is van zichzelf namelijk vaak niet krachtig genoeg om als hoofdverwarming te dienen.

  2. Vloerverwarming met warm water: Het tweede type vloerverwarming is het type op basis van warm water. Indien je hiervoor kiest, dan krijg je te maken met een netwerk van leidingen die warm water onder je vloer laten circuleren. Vloerverwarming met warm water is erg efficiënt en levert een goede, gelijkmatige warmteverdeling op. Deze vorm van vloerverwarming is bijzonder geschikt voor volledige woningen. 

Hoe de verwarming werkt, is dus sterk afhankelijk van het type waar je bij de aanschaf ervan voor kiest. Laten we ze beide even iets uitgebreider onder de loep nemen. 

Hoe werkt vloerverwarming met warm water?

Vloerverwarming met warm water functioneert door warm water via leidingen onder de vloer te circuleren. Een centrale verwarmingsketel of warmtepomp verwarmt het water, dat vervolgens via een netwerk van buizen in de vloer stroomt. De leidingen zijn meestal gemaakt van kunststof en worden strategisch geplaatst in een specifieke pattroon om een gelijkmatige verwarming te garanderen.

Het warme water dat door deze leidingen stroomt, straalt warmte uit naar de vloer. Het is dan vervolgens de vloer die op zijn beurt weer de lucht in de ruimte verwarmt. Zo ontstaat er een aangename, constante temperatuur in huis. Dit zorgt voor het zo gewenste comfortabele gevoel waar je thuis naar op zoek bent.

Aan de hand van de thermostaat regel je de temperatuur, zodat je heel makkelijk iets instelt wat je zelf als meest prettig ervaren.

Vloerverwarming met warm water is in de basis de meest energiezuinige manier van verwarming. Dit heeft alles te maken met het feit dat het ook met lagere watertemperaturen al werkt. We hebben het dan bijvoorbeeld over temperaturen tussen de 30 en 50 graden Celsius.

Dit betekent dat je minder energie verbruikt in vergelijking met traditionele radiatoren. Door de efficiënte warmteverdeling voelt de ruimte snel aangenaam warm aan, terwijl de energiekosten laag blijven.

Met andere woorden; vloerverwarming met warm water biedt comfort, duurzaamheid en is bovendien nog betaalbaar ook!

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming werkt door het gebruik van verwarmingskabels of -matten die men onder de vloer installeert. Deze verwarmingssystemen zijn ontworpen om op een relatief snelle en efficiënte wijze warmte te genereren. Wanneer de elektrische stroom door de kabels loopt, produceert dit warmte. Dit geeft het vervolgens aan de vloer af.

Een van de grotere voordelen van elektrische vloerverwarming is de snelle opwarmtijd. Dit maakt het een geschikte optie voor ruimtes waarin je snel extra warmte wilt (bijv. badkamers of gangen). De installatie is relatief eenvoudig en kan zelfs in bestaande woningen worden aangebracht, zonder dat er grote verbouwingen nodig zijn. Hierdoor is het een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een snellere, minder krachtige oplossing.

Ook voor elektrische vloerverwarming geldt dat je de temperatuur eenvoudig regelt met een thermostaat, waarmee je de verwarming dus aanpast aan jouw persoonlijke comfortniveau.

Dit systeem is voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes of als aanvulling op andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren. 

Wil je in één keer klaar zijn door van je vloerverwarming de hoofdverwarming te maken? Dan raden we bij DVS altijd aan om voor vloerverwarming op waterbasis te kiezen. 

De voordelen van vloerverwarming

Zoals we eerder al aangaven, is vloerverwarming momenteel populairder dan ooit. Steeds meer mensen zijn op de hoogte van de vele voordelen van deze optie. En nu het ook goed betaalbaar is geworden, is het bijna een no-brainer om ook zelf vloerverwarming te laten installeren. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje: 

  • Gelijkmatige warmteverdeling (voor maximaal comfort): Zoals gezegd, zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling in een specifieke ruimte. Hierdoor ontstaat er automatisch ook een constante temperatuur. Dit in tegenstelling tot traditionele radiatoren, die warmte van bovenaf uitstralen. Vloerverwarming verwarmt de ruimte gelijkmatig van de vloer naar boven. Hiermee voorkom je koude plekken in huis en is er overal sprake van een heerlijk binnenklimaat.

  • Visueel aantrekkelijker: Wanneer we nogmaals de vergelijking met traditionele radiatoren maken, valt ook direct op dat vloerverwarming visueel een stuk aantrekkelijker is. Met vloerverwarming hoef je geen ruimte over te houden voor radiatoren, waardoor er meer mogelijkheden qua interieurindeling overblijven. Hierdoor heb je de mogelijkheid om jouw meubels vrijer te plaatsen en de complete look van de ruimte te verbeteren. Hierdoor ziet jouw woning er in één klap veel strakker en moderner uit.

  • Energiezuinig: Verder werkt vloerverwarming met warm water dus efficiënt op lagere temperaturen, wat weer gaat zorgen voor het verder verlagen van je energiekosten. Het systeem is eenvoudig te koppelen aan een warmtepomp of zonneboiler, waardoor je opties hebt om het nog een stukje milieuvriendelijker te maken. Al met al is het zo een duurzame keuze voor huiseigenaren die graag willen besparen op hun energierekening. Denk jij er ook zo over?

  • Verbetert de hygiëne: Tot slot verbetert vloerverwarming ook de hygiëne in huis. Dit is het directe gevolg van het feit dat vloerverwarming helpt om de luchtcirculatie te verbeteren en zo te voorkomen dat stofdeeltjes zich ophopen. Heb jij of heeft iemand anders in huis last van allergieën? Dan is dit zeker een zeer fijne bijkomstigheid. Doordat je de vloer met vloerverwarming gelijkmatig verwarmt, is er zelfs minder kans op schimmelvorming. Zo gaat de luchtkwaliteit in huis er op verschillende manieren op vooruit.

Nu je weet hoe vloerverwarming werkt en wat de belangrijkste redenen zijn om er zelf voor te kiezen in huis, benoemen we alleen nog even kort hoe we bij DVS dan voor je aan de slag gaan. 

Hoe werkt vloerverwarming plaatsen bij jou thuis?

Besluit je uiteindelijk om ook zelf thuis vloerverwarming te plaatsen en te profiteren van de vele voordelen die hierbij komen kijken? Dan komen we bij jou thuis langs voor de installatie van de vloerverwarming.

Na een kennismakingsgesprek en het bespreken van jouw wensen, begint de specialist met het beoordelen van de ruimte. Vervolgens worden eventuele oude vloerbedekkingen verwijderd en bereiden we de ondergrond voor. 

DVS legt het netwerk van leidingen zorgvuldig uit, rekening houdend met de optimale plaatsing voor een efficiënte warmteverdeling.

Nadat de leidingen zijn geïnstalleerd, brengen we de vloerafwerking aan.

Tijdens dit gehele proces houden we uiteraard regelmatig contact om ervoor te zorgen dat alles aan jouw verwachtingen voldoet.

Na de installatie geniet je al snel van de comfortabele warmte van jouw gloednieuwe vloerverwarming!

Heb je een project waar we je bij kunnen helpen?

Vloerverwarming, een duurzame oplossing

Vloerverwarming is een zeer duurzame manier van verwarmen. Het is een lagetemperatuurverwarming, waardoor het veel minder energie kost om uw verwarming op temperatuur te houden. Daardoor bespaart u flink op brandstof. Dat is goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee!

Drentse Vloerverwarming Specialist - Vloerverwarming leggen